SPORTTYPES

February 3, 2022

SPORTTYPES

Er lopen op onze wereld talloze types rond, zowel menselijk, dierlijk als plantaardig. Linnaeus was destijds de taxonomische baanbreker op dit gebied. Hij deelde planten en dieren in allerlei categorieën en subcategorieën in. Maar aan de sporttypes is hij helaas niet toegekomen.

Van sporters lopen namelijk ook allerlei types rond. Wij geven er hier slechts één pregnant voorbeeld van. Het is ontleend aan de sporters in onze sportschool hier om de hoek. Die heeft vanwege corona voorgeschreven dat de sporter het sporttoestel grondig reinigt en Covid 19-proof maakt. Daartoe stelt de school middelen voor haar [1] beschikbaar. Bij haar binnenkomst in de sportschool treft zij op een daarvoor klaarstaande tafel spuitflesjes aan gevuld met een onbestemde vloeistof waarvoor Covid 19 zich uit de voeten maakt. Elke sporter wordt geacht zo’n flesje voortdurend bij zich te hebben tijdens het gebruik van de toestellen en deze zodanig  te bespuiten dat Covid 19 ook daadwerkelijk vertrekt.  Centraal tussen de toestellen staat een grote dikke rol papier waarvan de sporter een stuk kan, of beter, moet afscheuren om het natte vocht weer te verwijderen.

Tot zover de coronale regels die door onze sportschool zijn opgelegd. Delta was nog veel strenger dan Omikron, maar goed regels zijn regels. Nu dan die sporttypes:

De egocentrische types: spuiten en vegen vóór ze beginnen

  • het ’niks mee te maken’ type: ik maak niks nat, ik maak niks droog; mij maken ze niks. Covid 19 gaat aan mij voorbij. Veelal de jongere sportmeiden. Egoïstisch.
  • het ‘moet dat nou’ type: wil hetzelfde als het niks mee te maken type, maar gaat spuiten en vegen als ze denkt dat iemand naar haar kijkt. Veelal de iets oudere sportmeiden. Laf.
  • het ‘ik zorg wel voor mezelf’ type: bespuit elk toestel voor ze er ook maar één hand op legt en maakt het vervolgens goed droog, want natte handen van dat spul. Jakkes. Veelal de mannelijke dertiger. Kom voor jezelf op.

De maatschappelijke types: spuiten en vegen na gebruik

  • het ‘ach ja’ type: spuit het toestel na gebruik kleddernat op zowel gebruikte als ongebruikte delen en scheurt grote stukken papier af om alle nattigheid gedegen te verwijderen. Veelal de iets oudere sportster. Best belangrijk.
  • het ‘maakt me niet uit‘ type: spuit na gebruik wat van dat vocht rond op het toestel en loopt dan vlug weg naar het volgende. Tja, het moet nou een maal, dat spuiten. Maar dat droogmaken  wordt haar te veel. Veelal de oudere gesettelde man”. Al die regels .
  • het ‘precies zo moet het’ type: scheurt eerst zorgvuldig een klein stukje papier af, loopt naar het zojuist gebruikte toestel, spuit alleen op de delen waar ze aan is geweest en veegt het vocht even precies weer af. Veelal de oudere dame. Covid 19 zie je niet, maar is er wel.
  • het ‘kijk mij’ type: doet hetzelfde als het precieze type, maar wil daarbij graag gezien worden. Is dat minder het geval, dan spuit en veegt ze als het onverschillige type. Veelal de jongeman-sporter. Moet nu eenmaal.
  • het ‘hier gaat het niet om mij’   Kijkt steevast om zich heen naar anderen of zij hun toestellen wel bespuiten en afvegen. Doet het zelf naar het uitkomt, maar laat zich nooit betrappen op omissies. Veelal de oudere witte man –als hij eindelijk weer eens  sport. Zogenaamd kritisch.

Deze types zijn alléén ontleend aan de sporters in onze sportschool hier om de hoek. Maar we vragen ons af: zouden ze gegeneraliseerd kunnen worden over alle sporters? En verder?

Reageren? Dat kan: info@penpsupport.nl

[1] Lees voor ‘haar’ alsjeblieft ook: ‘hem’ of ‘x’, in onze sportschool om de hoek sporten immers diverse genders.